Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

 

Nos, először is szögezzük talán le mi is történt, azok számára, akik kimaradtak ebből a hírből: 2011. január 15-én estére egy budapesti szórakozóhelyen partit szerveztek a fiataloknak, amelyről már több héttel azelőtt tájékoztatták a nagyérdemű közönséget, így mindenki fel tudott készülni és el tudta hívni barátait, ismerőseit, tehát a buli híre futótűzként terjedt a fiatalok között így már több ezres, akár százezres számban tudtak a programról.

Hol terjedt ennyire a hír?

Természetesen az internetes közösségi oldalakon, ahol nap, mint nap több száz millióan böngésznek a világ minden pontján.

Eljött az a bizonyos este, a parti szervezői tárt karokkal és ajtókkal várták a bulizni vágyókat, de azzal ők sem számoltak, hogy a pár száz férőhelyes épületbe több ezren szeretnének bejönni, eltölteni egy pörgős, felejthetetlen estét. Mit volt mit tenni beengedték őket természetesen, mert kell a pénz és mégsem mondhatják senkinek sem, hogy menjetek haza, mert már nincs hely, illetve természetesen a diszkó jó hírének sem árt, ha elterjed az emberek között, hogy milyen sokan járnak oda szórakozni, így tehát egyszerre több ezren buliztak együtt.

Egyszer csak valaki gondolt egyet és úgy döntött, hogy elkiabálja magát: „késelés”, mire az egész tömeg egy hatalmas mozgó egységként elindult kifele az épületből. Le kell szögeznünk, hogy NEM pánikszerű vonulás történt, ahogy a média lehozta hanem, nyugodt és mit sem sejtő tekintettel vonultak kifelé a fiatalok. Egyszer csak elkezdett dőlni a tömegnek egy része, és mint a dominó rántották magukkal a többieket a földre, ahol az emberek egymáson feküdtek, tapostak és próbálták fogni egymás kezét, hogy el ne szakadjanak egymástól. Nagy nehezen a tömeg összeszedte magát és tovább vonult kifelé, amikor teljesen kiürült az épület, három lány került elő a földön fekve és nem mutattak semmi féle életjelet. Kivonult a rendőrség és a mentők is. A helyszínre érve megállapították, hogy a három lány halott. Fél órán keresztül próbálták újraéleszteni őket, de sajnos sikertelenül. A rendőrség összeterelte a fiatalokat és próbálta megnyugtatni őket, mivel nem értették a tinédzserek sem, hogy mi is történt valójában. A rendőrök kizárták annak a dolognak a lehetőségét, miszerint késelés történt volna. Az embereknek ideiglenes melegedőt biztosítottak a Nyugati pályaudvaron és a közeli gyorsétteremben, hiszen egy szál pólóban vagy éppen félmeztelenül voltak kint a mínusz fokokban, mert a kabátjaik még a ruhatárban voltak.

A három lányról kiderült, hogy valószínűleg a tömegben agyontaposták őket és ez okozta mindhármuk halálát, de nem merték még tényszerűen kijelenteni.

Másnap délután a Nyugati téren gyászhelyet hoztak létre az áldozatok gyászolói számára, ahol rengeteg ember tette részvételét gyertyagyújtással a gyermekeiket elvesztett családok számára. A fiatalok csak a történtek másnapjának délutánján tudtak, visszamenni, ruhájukért, értékeikért. Volt ki síró és gyászoló arccal, voltak, akik még mindig hitetlenkedve és mit sem sejtően érkeztek ismét a tragédia helyszínére.

A későbbi boncolások egyértelműen megállapították, hogy a három áldozatot agyontaposták és két lány szervezetében tudatmódosító szereket találtak, amelyek közrejátszhattak a lányok halálában. A médiában és köztudatban is rengeteg találgatás és felvetés történt a dologgal kapcsolatban, amely rengeteg embert bizonytalanított el a történtek kapcsán és vannak, akikben még a mai napig a késelés ténye áll fent.

Pontosan tudható az, hogy ez a tragédia nem történt volna meg, ha a szervezők, legálisan és minden szabályt betartva, hozták volna létre ezt az estét.

 

 Mit mulasztottak el a rendezvény honatyái?

Először is állítsuk magunkat kész tények elé, hogy mi is kell egy rendezvény megszervezéséhez:

-          Egy biztos, hogy a rendezvényszervezés, mindenkitől egyaránt kitartást, odafigyelést, maximalitást, komolyságot és elhivatottságot KÖVETEL!

-          Első dolgunk elkészíteni a rendezvény tervét (forgatókönyvét, témáját), amelyben segítségül vehetjük szervező partnereink ötleteit, véleményeit.

-          Második feladatunk megállapítani a helyszínt, amely megfelel a rendezvény típusának (esküvő, konferencia vagy adott esetben egy nagyszabású buli)

-          Harmadik teendőnk a rendezvényszervezés sikerét biztosító szolgáltatók kiválasztása (kellékszolgáltatók, fellépők, technikusok stb.)

-          Negyedik dolog, amit tennünk kell az a rendezvény dokumentálása (forgatókönyv, költségvetés, programterv)

-          Ötödik a szóróanyagok, meghívók elkészítése és eljuttatása a meghívandó vendégeknek.

Természetesen a rendezvényszervezés nem ér véget a tervezéssel. Az igazi kihívást a rendezvényszervezés beteljesülése, a rendezvény lebonyolítása közbeni teendők jelentik. A felmerülő váratlan fejlemények, kisebb és nagyobb változások komoly odafigyelést, és igen nagy kreativitást, rugalmasságot kívánnak meg. Ekkor dől el, ki képes valóban megfelelni a rendezvényszervezés kihívásainak.

A rendezvényszervezés utómunkálatokban is bővelkedik. Gondoljunk csak például az eredmények értékelésére, a sikerek közzétételére, fényképek, tudósítások, vagy a rendezvény sikerétől függetlenül sokszor jelentős erőfeszítéseket igénylő takarításra, helyreállításra stb.

Nos, hogy miben is történt megbocsájthatatlan mulasztás:

Maximum 300 embert engedhettek volna be és este tíz után már senki sem lehetett volna bent, mert a helynek nincs engedélye arra, hogy tovább nyitva tartson, tehát az első feladatban a tervezés megtörtént miszerint megvolt a terv, hogy mit szeretnének és kik a célcsoport (nagyszabású bulit a fiataloknak), de a második részben kezdődött el a hibázások sorozata. A helyszín ennek a bulinak a megszervezésére alkalmatlanul kicsi, hiszen a már előbb említett 300 fő részére lett tervezve, így a telítettség 2000 résztvevő fővel számolva 666%-os volt, ami szerintem mindenki belátása szerint sok. A szórakozóhelyen, szombaton éjjel 11 után történt az eset, amikor már egy órája bezárva kellett volna lennie. Ekkor már annyira zsúfolt volt a hely, hogy levegőt is alig lehetett kapni.

A diszkót üzemeltető cég tavasz óta többször kezdeményezte a szórakozóhely regisztrációját az önkormányzatnál, majd többször vissza is vonta azt. Magyarul egyfajta "játék volt a törvényekkel", amelynek köszönhetően a szórakozóhely többször tarthatott rendezvényeket, miközben a szakhatóságok sosem tudták teljesen lefolytatni a szükséges vizsgálatokat a bulik megszervezéséhez. A helynek nem volt például szakhatósági engedélye a tűzoltóságtól, amely felmérte volna, hogy mennyire veszélyes a klub, elegendő vészkijárat van-e stb. Ez a helyzet egy 2009-es kormányrendelet, miatt is jöhetett létre, miszerint a jelenlegi jogszabályok alkalmatlanok az ilyen tragédiák megelőzésére, mivel az önkormányzat gyakorlatilag automatikusan köteles regisztrálni az ilyen szórakozóhelyeket. A kormányrendelet szerint, ha egy cég minden szükséges papírt bemutat az önkormányzatnál, a hivatal köteles regisztrálni a szórakozóhelyet, amely meg is kezdheti a működését. A szakhatóságok, így az ÁNTSZ vagy a tűzoltóság csak a működés megkezdése után folytathatják le a vizsgálataikat, és írhatják elő, hogy megfelelő-e a hely, vagy, hogy hány ember befogadására alkalmas. Ha pedig a regisztrációt rendre visszavonják, ezeket a vizsgálatokat sosem tudják elvégezni.

A szórakozóhely utoljára november 29-én kapott regisztrációs számot az önkormányzattól, ebben engedélyezték a 300 fős rendezvényeket este 10-ig. December 11-én azonban egy ellenőrzés során megállapították, hogy a feltételeket a szórakozóhely nem tartja be: éjjel 1 órakor még 180 vendéget találtak a klubban. A hatóságok, akkor kiürítették a szórakozóhelyet, de a polgármester szerint a jogszabályok nem tették lehetővé, hogy hosszú távra bezárják.


 

 

Azt nem lehet tudni, hogy bár a szombat esti buli meg volt hirdetve a nagy nyilvánosság előtt, de akkor miért nem tudott róla sem az önkormányzat, sem a rendőrség? A rendezvényt öt nappal előre be kellett volna jelenteni, de ezt nem tették meg. Így történhetett, hogy a rendőrséget is teljesen váratlanul érte a hatalmas tömegrendezvény híre.

Mondjuk a jogszabályok alapján, akkor sem tudták volna megtiltani a rendezvényt, ha tudnak róla, de felkészülhettek volna rá, hogy este 10-kor ellenőrizzék, hogy véget ért-e. Bár előre tudni lehetett, hogy a rendezvény tovább fog tartani, hiszen a szervezők külön hirdették, hogy 10 után drágább lesz a jegy.

A halálos dologba torkolló rendezvényt nem a hely üzemeltetője, hanem egy külső cég rendezte, úgyhogy ha mi megengedjük más cégeknek a jövőben, hogy a mi általunk biztosított helyszínen szervezzenek rendezvényt, akkor minden mélyreható részletig ellenőrizzük át a szabályosságok betartását, az ilyen tragédiák elkerülése végett.

Véleményem szerint az önkormányzatoknak és az ezekben a dolgokban illetékes szerveknek szigorítaniuk kellene a vizsgálatokat és a szabályokat. Több pénzt kellene belefektetni az ellenőrzésekbe és a rendezvények biztonságába.

A történtek utáni káosz nem, hogy eloszolna, hanem inkább még jobban sűrűsödik. Olyan véleményekkel találkozom a dolog kapcsán nap, mint nap, hogy azt ésszel nem lehet felfogni. Ki is emelnék egy-két példát:

„Haláli buli volt”
„Rohadt fehérek, hárommal kevesebb. Hajrá cigányok!"

Ezek után nem sok mindent kell szerintem hozzáfűzni a média kavarásához és a közkultúrához. Ez az egész 100%-ig a szervezők és az ebben illetékes szervek hibája, nagyon is megérdemlik, azt, hogy életük végéig bele lesz vésve a lelkiismeretükbe és ott is szárad a három lány halála.

 

Remélem valóban „elnyeri a gonosz méltó büntetését”

 West_Balkan_bezart_01_1.jpg

 

 

 

Szerző: balint_31  2011.01.31. 21:09 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://balint31.blog.hu/api/trackback/id/tr452628971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása